Podzim je v plném proudu, houbařská sezóna už byla dávno odstartována. Chodíte také sbírat do lesa houby? Jaké jsou vaše úlovky?
Pokud máte doma zásoby a chybí vám nápady, jak je zpracovat, čtěte dál tento článek. Poznáte méně tradiční recepty z hub, které rozhodně stojí za ochutnání. Navíc skvělou houbovou mňamkou potěšíte jakéhokoliv vegetariána. Jaké recepty jsou ty nejlepší?
Houbovec aneb sekaná plná hub
Budeme potřebovat:
- Houby (0,5 kg)
- Máslo (2 lžíce)
- Rohlík
- Cibuli (1-2 ks, dle velikosti)
- Strouhanku (maximálně 1 hrneček)
- Mléko (vodu)
- Vejce (2 ks do sekané, 1 bílek)
- Koření se sekanou petrželkou
Postup:
Na pánvi rozehřejeme máslo a na ni necháme zpěnit cibulku. Hned poté přidáme řádně omyté a na menší kusy nakrájené houby. Jakmile budou houby měkké a cibulka nazlátlá, přidáme rozkrájený rohlík namočený v mléce nebo vodě. Poté ještě přidáme vejce a dokořeníme, včetně zmíněné petrželky, která dodá sekané tu správnou chuť. Jakmile bude vše promícháno, odstavíme z plotny a dosypeme strouhanku dle potřeby. Ze sekané vytvoříme šišku, kterou nahoře potřeme bílkem. Připravenou sekanou vložíme do trouby a necháme péct asi dvacet minut, dokud nebude sekaná nahoře tvrdá.
Houby s červenou řepou na víně
Budeme potřebovat:
- Červenou řepu (250 g)
- Houby (250 g)
- Slaninu (150 g)
- Červené vino (200 ml)
- Cibuli (2 ks)
- Koriandr
- Petržel
- Koření
Postup:
Slaninu i cibuli nakrájíme na kousky a společně osmažíme. Mezitím si nakrájíme červenou řepu na kostičky. Zasypeme kořením a polejeme vínem. Podusíme maximálně pět minut a pak ihned dosypeme do směsi houby. Vaříme několik minut. Tuto pochoutku si zamilujete. Je vhodná jako hlavní jídlo i jako příloha. V Anglii je toto jídlo považováno za tradiční. Navíc jsou do něho přidávány ještě bílé fazole.
Houbová bramborová kaše
Budeme potřebovat:
- Brambory (8 ks)
- Houby (minimálně 250 g)
- Cibuli (2 ks)
- Máslo (100 g)
- Kmín
- Rajčata nebo petrželku (dle chuti)
Postup:
Houby a brambory vaříme každé zvlášť 20 minut. Slejeme vodu a brambory rozšťoucháme a přidáme vodu dle potřeby, pro lepší aroma můžeme přidat vodu, ve které se vařily houby. Rozpálíme máslo a začneme smažit dozlatova cibulku, po pár minutách do ní přidáme houby. Celou směs i s máslem přidáme do brambor. Zamícháme a dle chuti ještě přisypeme rajčata nebo petrželku spolu s kořením.
Houbové toasty
Budeme potřebovat:
- Toastový chléb
- Máslo (100 g)
- Vejce (2 ks)
- Kmín
- Sýr Eidam (150 g)
- Mozzarellu (200 g)
- Pažitku
- Zeleninu – papriku zelenou, papriku červenou, lilek, rajče (250 g)
- Houby (250 g)
Postup:
Nakrájené a omyté houby přivedeme ve vroucí vodě k varu. Spolu s kmínem vaříme deset minut. Poté odstavíme z plotny. Nakrájíme si zeleninu a osmažíme ji. Ke konci přidáme houby a na závěr vejce. Směs by neměla být extrémně řídká. Připravíme toasty, které můžeme pro lepší chuť namazat máslem. Poté je obložíme mozzarellou, zalijeme směsí a na závěr ozdobíme Eidamem. Pečeme asi deset minut. Nevyndáváme z toruby, dokud nebude sýr rozteklý a toast na krajích křupavý. Množství směsi vystačí na 6 kusů pochoutky. Toasty můžeme nahradit slanými lívanci.
Opilé houby
Budeme potřebovat:
- Houbové kloboučky (dle poštu porcí, počítáno pro 12 ks kloboučků)
- Polohrubou mouku (250 g)
- Vejce (2 ks)
- Pivo (0,3 l)
Postup:
Houbové hlavičky malou chvíli povaříme. Mezitím si namícháme těstíčko z vajec, mouky a piva. Kloboučky v něm vykoupeme. Poté je vložíme na rozpálenou pánev a smažíme, dokud nebude těstíčko křupavé. Tento recept ocení nejen pivní maniaci. Chutná opravdu výborně. Nožičky, které na tento pokrm nevyužijeme, můžeme zapracovat do jednoho z předchozích receptů.
Pokud máte zájem o další výborné recepty, tak neváhejte a pořiďte si knihu Houby, Atlas s osvědčenými recepty, kterou najdete zde.