Slunečné dny se pomalu ale jistě mění v dny chladnější a větrné. Pomalu na sebe začínáme navlékat další vrstvy oblečení. Co se takhle zahřát nejen teplým svetrem, ale i horkým nápojem? Spolehlivě zafungují proti zimě a taky potěší vaše chuťové buňky. Pojďme se podívat na výběr těch pěti nejlepších.
*Množství surovin je vždy potřebné na jeden nápoj. V případě přípravy pro více osob si vynásobte dávky.
Pomerančové pokušení se zázvorem a citronovou kůrou
Budeme potřebovat:
Pomerančový džus (200 ml)
Zázvor (1 cm)
Čaj (1 sáček nebo 1 lžička)
Med (1 lžíce)
Pomeranč (1/4)
Citron (1/2)
Postup:
Nejprve přivedeme k varu vodu, ve které vylouhujeme čaj spolu se zázvorem. Po chvíli vyndáme sáček čaje, případně i zázvor (není nutností) a přilijeme džus. Opět vaříme. Po chvíli přidáme med. Do sklenice si mezitím připravíme nakrájený pomeranč a citron. Směs zalijeme vařícím punčem a nápoj je na světě.
Bylinný čaj pro detoxikaci těla
Budeme potřebovat:
Bobkový list (1 ks)
Fenykl (semínka, 1 lžička)
Majoránku (0,5 lžičky)
Tymián (1 lžička)
Kmín (celý, 0,5 lžičky)
Postup:
Smícháme všechny suroviny a zalijeme je vodou, kterou ihned poté přivedeme k varu. Nápoj necháme na plotně kolem sedmi minut vařit. Přecedíme a můžeme si dopřávat detoxikační kůru.
Pijte ji nejlépe horkou. Nápoj nejen zahřeje, ale pročistí také váš organismus. Kmín povzbudí ledviny a spolu s fenyklem taky trávící trakt. Tymián posílí vaši obranyschopnost.
Mléčný sněhový sen
Budeme potřebovat:
Mléko (200 ml)
Smetanu (100 ml)
Vanilkový pudink (1/2 sáčku)
Med (2 lžíce)
Vanilkový prášek (1 sáček) / Vanilkový cukr (1 sáček)
Postup:
Zahřejeme mléko spolu s medem a vanilkovým práškem. Místo prášku můžete použít i vanilkový cukr. V tomto případě omezte dávku medu. Ve druhé nádobě smícháme smetanu s vanilkovým pudinkem a vlijeme ji do již ohřátého mléka a přivedeme k varu. Jakmile nápoj zhoustne, tak ho odstavíme a nalijeme do připraveného hrnečku. Necháme tři minuty stát a pak ihned podáváme.
Na tomto nápoji si zaručeně pochutnají i děti. Můžete do něj přidat i kakao a ozdobit ho šlehačkou.
Domácí pečený čaj
*Tato směs vyjde na 20 hrnečků čaje. Jelikož je příprava poměrně náročná, je výhodné připravit si dávek více.
Budeme potřebovat:
Ovoce (nejlépe směs, dle chuti, 0,5 kg)
Cukr (pískový, 600 g)
Citron (1 ks)
Skořice (1 lžíce)
Hřebíček (cca 4 ks)
Badyán (dle chuti)
Postup:
Všechny suroviny smícháme dohromady. Pozor si dejte na sladké a kyselé přísady. Přidávejte je s ohledem na typ ovoce. Směs vložíme do vyhřáté trouby na 220 stupňů a pečeme ji čtyřicet minut. Ovoce by za tu dobu mělo pustit šťávu. Jelikož chceme, aby nám směs nějakou dobu vydržela, nalijeme ji do zavařovacích sklenic a řádně zavřeme víčkem. Sklenici otočíme na půl hodiny dnem vzhůru kvůli konzervaci ovoce.
Na jeden nápoj (200 ml) stačí smíchat tři lžičky směsi s horkou vodou. Otevřené sklenice uchovávejte v lednici, těm uzavřeným stačí pokojová teplota.
Irská čokoládová mňamka pro dospělé
Nebyla by to zima bez horkého alkoholického nápoje. Kromě rumu, griotky a svařeného vína vám nyní ukážu ještě jiný výborný hřích. Nebude to ani italské bombardino, které je v posledních letech k dostání na každé sjezdovce. Tento nápoj se ještě mezi širokou veřejnost nedostal.
Budeme potřebovat:
Mléko (300 ml)
Hořko čokoládu (25 g)
Baileys Irish Cream / Baileys Chocolat Luxe (50 ml)
(Šlehačku)
Postup:
Mléko přivedeme k varu. Poté ho rozdělíme na polovinu. Do jedné přidáme nalámanou hořkou čokoládu. Po rozpuštění přilijeme Baileys a zbytek mléka. Směs našleháme, aby byla ještě krémovější. Šlehačka není nutnostní, ale k tomuto nápoji se výborně hodí. Na ni můžete přidat hoblinky čokolády.
Pro ještě intenzivnější čokoládovou chuť můžete klasické Baileys vyměnit za Baileys Chocolat Luxe.
Nemáte v práci možnost k přípravě teplých nápojů nebo vám připravené nápoje neudrží požadovanou teplotu? Nesmutněte. Nejsnadnějším řešením je koupě termosky, ve které vydrží drinky až 24 hodin teplé. Termoska k zimě neodmyslitelně patří a stane se vaším nejlepším přítelem.
Termosku najdete zde.