V nedávném článku jste se dočetli o první části výrobního procesu čajovo-bylinného likéru TATRATEA. Dočetli jste se o vysoce kvalitním lihu, lehce stravitelném cukru, speciální úpravě tatranské vody a o dalších poctivých přísadách, které ožívají přímo v srdci malebné slovenské vlasti. Ale co tvoří opravdovou duši a tělo TATRATEA se dozvíte níže.
Po přísné kontrole surovin a jejich důkladné přípravě probíhá speciální extrakce dvojitou až trojitou macerací. V ní tkví kouzlo, které vytáhne ze všech ingrediencí to nejlepší a tvoří tak srdce TATRATEA. Samostatně se maceruje černý čaj, byliny a hobliny z dubu. Čajové lístky z indické provincie Assam jsou pomalu macerované ve studeném alkoholu kvůli získání svěžího aromatu, nasládlé chuti a silně-tmavé barvy. Správná kombinace bylin a koření vytváří unikátní synergii přírodních chutí. Je to především směs řebříčku, mateřídoušky, třezalky, máty a vrbovky. Do směsi se samozřejmě přidávají i jiné bylinky. Ty však musí zůstat skryty pod rouškou tajemství. Líh z nich pomalu uvolňuje esence, které tvoří tělo chuti.
Osobitou a typickou chuť mu dodávají hobliny z dubu – posvátného stromu Slovanů – namáčené v jemném lihu. Jeho mohutná síla zanechává svojí typickou stopu v osobité chuti TATRATEA. Je to právě dub, který představuje duši nápoje. Z macerátů kvalitního černého čaje, dubového dřeva a bylin se přidáním ovocných destilátů a extraktů připravuje čajovo-bylinný koncentrát. Tento koncentrát zraje až 8. týden, kde se působením kyslíka a čaje ingredience jemně promíchají.
Kromě extraktů z černého čaje z oblasti Assam v Indii a bílého čaje ze Srí Lanky, které se používají při výrobě 1. série TATRATEA, jsou při druhé sérii použité i extrakty ze zeleného čaje z Číny a čaje Rooibos, červeného čaje z Jižní Afriky.
Po maturaci koncentrátu přichází na řadu druhá mechanická filtrace. Smícháním pramenité horské vody, velmi jemného rafinovaného lihu, cukrového sirupu a maturovaného koncentrátu vzniká kousek přírody ukryté v lahvi. Když je finální kompozice hotová, odpočívá a nabírá síly. Po šesti týdnech přichází na řadu poslední krok a v pořadí už třetí filtrace. Následně je TATRATEA plněný do ikonických lahví. Dříve než se lahve uloží do kartónů, každá z nich je ručně utřená a pečlivě zkontrolovaná. Až poté se mohou vydat na cestu ke svým zákazníkům do celého světa.
A tak se tvoří TATRATEA. Precizně, s vášní a láskou. Je to dlouhá a náročná cesta, za kterou stojí poctivá a srdcová práce lidí z Tatranské likérky v Kežmarku.