Pivovar U Supa je nejstarším pivovarem s hostincem v Praze. Jeho kořeny sahají až do 15. století. Najdete jej v jedné z nejstarších a také nejrušnějších ulic pražského Starého města, v Celetné ulici 22, zhruba uprostřed Královské cesty.
Staroměstský pivovar a restaurace „ U Supa“ je umístěn v přízemních prostorách domu, který dříve nesl názvy: U supa, U Kindlů, U Kaplířů, U Kondlů či U zlatého supa. Zdobí jej pozdně gotické renesanční klenby. V roce 1804 zde mimo pivovar se sladovnou sídlila továrna na bižuterii a roce 1861 světoznámá tiskárna Mercy a zlatník Gindl. Poslední rekonstrukci organizovala v roce 2016 společnost La Gare Restaurants, jež má ve svém portfoliu Dům francouzské gastronomie La Gare, Les Moules a Vozovnu Stromovka.
Pražská Celetná ulice spojovala východní Čechy s hlavním pražským tržištěm – Staroměstským náměstím. Její jméno je odvozeno od slova „calty“, pletené housky z kynutého těsta, které nabízeli místní pekaři. Nyní zde místo pekařů najdete prodejce suvenýrů, občerstvení, turistických atrakcí a mj. také jeden ze vstupů do historického objektu Karolinum, sídla Univerzity Karlovy.
Generálním dodavatelem výrobní technologie minipivovaru U Supa – s maximální roční kapacitou 1100 hektolitrů – jsou Pacovské strojírny, a. s.
Varna, tedy hlavní část celého zařízení, je prosklená a umožňuje hostům sledovat proces vaření piva v přímém přenosu. Toto unikátní zařízení nenajdete nikde jinde v Čechách a v Evropě pouze na čtyřech místech včetně Pivovaru U Supa. Vaří tu spodně kvašený světlý ležák SUP a tmavou čtrnáctku.
Sládkem pivovaru se stal Ivan Chramosil, který nese titul emeritní sládek, jeho zástupcem a pomocníkem je Martin Melzer, který bude pod vedením vysoce ceněného odborníka získávat znalosti a nabývat zkušenosti. Ivan Chramosil, legenda českého pivovarnictví, se před studiem Střední průmyslové školy potravinářských technologií v pražské Podskalské ulici vyučil v pivovaru Staropramen na Smíchově. Tam také po vojně nastoupil. V 25 letech přijal nabídku stát se sládkem pivovaru u Fleků, zde působil 44 let. Jeho praktikanty jsou například sládek Berka z Plzeňského prazdroje nebo sládek Boček, který vede Budějovický Budvar.
Ivan Chramosil je známý i v zahraničí. Čtrnáct let působí jako certifikovaný člen degustační poroty Mistrovství Evropy piv, Europe Beer Star, kterou organizuje Doemens Schulle – soukromá pivovarská škola s nejlepší odbornou pověstí v pivovarském sektoru nejen v Evropě, ale i ve světě. Opakovaně je zván do USA do soutěže World Beer Cup a spolupracuje s mnoha pivovary po celém světě. Za svou kariéru získal mnoho ocenění, mimo jiné i Sládek roku a byl uveden do pivovarnické síně slávy.
Dnešního slavnostního otevření pivovaru se, zúčastnili též rektor Univerzity Karlovy prof. Tomáš Zima, Ing. Oldřich Lomecký, starosta Prahy 1, a další představitelé kulturního a veřejného života a milovníci gastronomie a piva.
Na zdar, úspěch a výbornou chuť piva si čerstvě natočeným půllitrem spodně kvašené světlé dvanáctky připili všichni přítomní.
KONTAKT:
Eliška Hrubá
Sales & PR Manager La Gare Restaurants
+420 601 557 963